top of page

ASBEST TEMİZLİĞİNDE GENEL ÖNLEMLER

asbest-rapor-vonka-asbest (291).jpg
asbest-rapor-vonka-asbest (83).jpg

Asbest, uzun yıllar inşaat sektöründe kullanıldı. Ancak, asbest solumanın oluşturduğu sağlık riskleri nedeniyle, 2010'dan beri ülkemizde her türlü asbestin ithalatı, ihracatı ve kullanımı yasaklandı. Hala asbest içeren inşaat malzemeleri genellikle eski binalardaki yenileme veya yıkım çalışmaları sırasında tespit ediliyor. Bu yazımızda asbest söküm işleminde pek yapılmayan asbest temizliğini ve asbestin nasıl sökülüp bertaraf edileceğini ve hangi güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini öğreneceksiniz.Asbest temizliği yapılmadan tek başına asbestin sökülüp bertaraf edilmesi çok daha büyük riskler yaratacağı unutulmamalıdır.

Asbesti bu kadar tehlikeli yapan nedir?

Asbest, çapı 0.2 mikrometreye kadar olan çok ince liflerden oluşur. Bu mikroskobik lifler kolayca solunabilir ve bu da akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri (mezotelyama) ve asbestoz gibi hastalıklara neden olabilir. Dünya Sağlık Örgütüne göre asbest her yıl dünya çapında 100.000 asbest kaynaklı can kaybına neden olmaktadır

Asbest giderimi ve bertarafı: tehlikeler ve güvenlik önlemleri

Asbest içeren ürünler zarar görmez, kırılmaz ve fiziksel şiddete maruz kalmazsa,havaya asbest liflerinin salınması nedeniyle sağlık açısından bir tehlike oluşmaz. Ancak, malzemeler kırılır ve parçalanırsa  asbest söküm, asbest giderme ve bertarafında uzmanlaşmış şirketler tarafından çıkarılmalıdır.

Asbest tehlikeleri nerelerde gizleniyor?

Asbest söküm ve temizliği sırasında yapılan tüm mekanik işler (delme, kesme,taşlama, frezeleme, kırma veya parçalama) tehlikelidir. Genel olarak, asbest malzemelerle çalışan her işçinin, Asbestle çalışmalarda Sağlık Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik'e uymak için yeterli bilgiye, KKD'ye ve RPE'ye ve bu malzemeleri işlemek için eğitime sahip olması gerekir.

Ayrıca, hasarlı yalıtım levhaları, boru izolasyonu ve püskürtülmüş asbest kaplamaları gibi belirli asbest ürünleri üzerinde yalnızca lisanslı yükleniciler çalışabilir. Belirli koşullar altında lisanssız asbest çalışmaları bile bildirilmeli ve alanları uyarı notlarıyla işaretlemek gibi ek güvenlik önlemleri alınmalıdır.

  • Tozun çökmesine izin vermeyin.Uygun söküm tekniği, karantina ve vakumlama

  • Tüm zemin ve yüzeyleri ıslak bezle silin.

  • Karantina alanından hiçbir materyali temiz alana çıkarmayın

  • Kullanılan tulum, elviden, maske, bez ve diğer materyalleri tek sefer kullanın ve atık torbasında saklayıp bertarafa gönderin.

  • Ortam havasını günlük ölçtürün.

  • Yüzeylerdeki tozların analizini yaptırmadan sahayı kesinlike kullanıma açmayın.

  • Birçok asbest firması yüzey temizliğini düzgün yapamadığından bazı durumlarda yapılan asbest sökümleri faydadan çok zararlı olabilir. DİKKAT!!! 

bottom of page