top of page

Asbest Söküm Uzmanı Nedir? Nasıl Uzman Olunur?

Asbest Söküm Uzmanı Ne İş Yapar?

Asbest Söküm Uzmanı Ne İş Yapar? Son zamanlarda sıkça duyulan mesleklerden asbest söküm uzmanlığı. Birçok kişinin ilk kez duyduğu bu meslek dalı aslında çevre ve insan sağlığı için çok önemli bir meslek türü. Kanserojen bir madde olan ve geçmişte sıkça kullanıldığı için başta kentsel dönüşüm projelerinde olmak üzere hayatımızı tehlikeye sokan asbest mineralini içeren maddelerin söküm aşamasında süreci yöneten asbest söküm uzmanları bu alanda eğitim almış uzman kişilerdir. Yazımızın devamında asbest söküm uzmanı kimdir, görevleri nelerdir, asbest söküm uzmanı nasıl olunur gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Asbest Söküm Uzmanı Görevleri Asbestle ilgili yapılan söküm çalışmalarını en başından en sonuna kadar planlar düzenler ve sürecin çalışanlara ve çevreye zarar verilmeden yürütülmesini sağlar. Gerek kentsel dönüşümdeki asbest söküm gerek gemi ve tesislerdeki asbest söküm işlerini mevzuata uygun yapılması sağlar. Asbest sökümü ile ilgili iş planı hazırlar , "Çalışma İş Kurumu Müdürlüğüne" bildirim yapar , asbest söküm çalışması için şantiye kurulmasını sağlar , söküm çalışmlarında asbest söküm çalışanlarına rehberlik yapar.Atıkların kuralına uygun paketlenmesi , çalışanların maruziyetlerinin ölçülmesi , ortam ölçümlerinin yapılması, atıkların bertarafı , alanın tekrar kullanıma açılması ve çalışma bitiminde "Çalışma İş Kurumu Müdürlüğüne" bildirim yapılmasını sağlar.

Asbest Söküm Uzmanı Nasıl Olunur? Ülkemizde asbestle ilgili çalışmalar "ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK " kapsamında tanımlanmıştır.Buna göre

Asbest söküm uzmanı:Yönetmelik kapsamında belirtilen işlemlerin uygulanması aşamasında işveren tarafından sorumluluk verilen, Bakanlıkça kurulan komisyon tarafından oluşturulan eğitim programını bitirip, sınavda başarılı olarak kurs bitirme belgesi alan kişiyi, Asbest söküm uzmanı olabilmek için A-B-C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak gerekmektedir. Asbest söküm uzmanı nerelerde çalışabilir? Asbest söküm uzmanları kendi şirketlerinde çalışabileceği gibi asbest sökümü yapan tüm firmalarda çalışabilir.Ülkemizde 600 civarında asbest söküm uzmanı vardır.Maalesef 15-20 asbest söküm uzmanının istihdamı yapılabilmiştir. Çoğu asbest söküm uzmanı da yılda 1-2 ay kısmi zamanlı ancak çalışabilmektedir.

Asbest Söküm Uzmanı Maaşı Ne Kadardır? Asbest söküm uzmanları maaşı maalesef asbest söküm çalışanları kadar bile değildir. Gerek proje olmamasından gerekse tam zamanlı istihdam edilemediklerinden iş güvenliği uzmanları kadar maaşları olabilmektedir.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

ISO 22262 SEM ve PLM Asbest Analizi

Sem edx ve Plm ile uluslararası standardı olan ISO 22262 metodu ile asbest analizi yapılır. Numunelerin içerisinde bulunan asbest lifleri görüntülenir morfolojisi incelenir. Liflerin elementel içerig

bottom of page