Kurşun analizi nasıl yapılır?
Kurşun analizi, malzemelerdeki kurşunun tespiti için yapılan bir analizdir. Kurşun zehirlenmesi riskine karşı özellikle çocukların yaşadığı evlerde yapılması gereken bir analizdir. Kurşun zehirlenmesi; yüksek ateş, baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler gösterir. Kurşun zehirlenmesi riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayanlar için kurşun analizi yapılması önerilmektedir.
Kurşun analizi, malzemelerin içindeki kurşunu tespit etmek için yapılan bir testtir. Bu test, malzemelerin içindeki kurşunu tespit etmek için kullanılan birkaç farklı yöntemle yapılabilir. Bunlar arasında X-ışını Floresans Spektrometrisi (XRF) ve Indüktif Eşleşmeli Plazma Kütle Spektrometrisi (ICP-MS) yöntemleri bulunmaktadır. XRF yöntemi, malzemelerin yüzeyindeki kurşunu tespit etmek için kullanılırken, ICP-MS yöntemi daha hassas bir yöntemdir ve malzemelerin içindeki kurşunu tespit etmek için kullanılır.
Hangi malzemelerde kurşun bulunabilir?
Kurşun, birçok malzemede bulunabilen bir elementtir. Kurşun, özellikle eski binalarda boyalarda, su borularında, akülerde, mermilerde, lehimlerde, camlarda, seramiklerde ve bazı kozmetik ürünlerinde kullanılmıştır. Kurşun, insan sağlığı için tehlikeli bir madde olduğundan, günümüzde kurşun içeren malzemelerin kullanımı yasaklanmış veya sınırlandırılmıştır. Kurşun analizi, malzemelerdeki kurşunun tespiti için yapılan bir testtir. Bu test, malzemelerin içindeki kurşunu tespit etmek için kullanılan birkaç farklı yöntemle yapılabilir. Bunlar arasında **X-ışını Floresans Spektrometrisi (XRF)** ve **Indüktif Eşleşmeli Plazma Kütle Spektrometrisi (ICP-MS)** yöntemleri bulunmaktadır. XRF yöntemi, malzemelerin yüzeyindeki kurşunu tespit etmek için kullanılırken, ICP-MS yöntemi daha hassas bir yöntemdir ve malzemelerin içindeki kurşunu tespit etmek için kullanılır.
Kurşun zehirlenmesi nedir?
Kurşun zehirlenmesi, vücuttaki kurşunun neden olduğu bir tür metal zehirlenmesidir. Kurşun, insan sağlığı için tehlikeli bir madde olduğundan, günümüzde kurşun içeren malzemelerin kullanımı yasaklanmış veya sınırlandırılmıştır. Kurşun zehirlenmesi, özellikle çocuklar için tehlikeli olabilir. Çocuklar, kurşun içeren oyuncaklarla oynayarak veya kurşunlu su içerek kurşuna maruz kalabilirler. Kurşun zehirlenmesi, karın ağrısı, kabızlık, baş ağrısı, sinirlilik, hafıza sorunları, çocuk sahibi olamama ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma gibi belirtiler gösterebilir. Kurşun zehirlenmesinin nedenleri arasında kirlenmiş hava, su, toz, gıda ve tüketici ürünleri yer almaktadır.
Kurşun zehirlenmesinden nasıl korunabiliriz?
-
Kurşunlu boyalı yüzeyleri temizlerken, toz oluşumunu önlemek için nemli bir bez kullanın.
-
Kurşunlu boyalı yüzeyleri kazırken veya zımparalarken, toz oluşumunu önlemek için uygun bir maske takın. Kurşunlu boya bulunan yüzeylerde lisanslı boyacılardan yardım alın.
-
Kurşunlu su borularını değiştirmek için lisanslı bir tesisatçıdan yardım alın.
-
Kurşunlu toprakta bahçe işlerinde çalışırken, eldiven ve maske takın.
-
Kurşunlu malzemeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayın.
-
Çocukların kurşunlu su içmesini önlemek için musluklardan akan suyu 2-3 dakika kadar akıtın
-
Kurşunlu malzeme veya toprakta çalışma yapılırken toz oluşumunu engelleyecek tedbirler alın.
Kurşunun zararları
Kurşun insan sağlığı üzerinde çok zararlı etkiye sahip 4 metalden birisidir. Kurşun elementi insan vücuduna gıda, hava, su vb. yollarla girebilir ve kötü durumlara neden olabilir. Hemoglobinin yapısında ve sinir sisteminde bozulmaya ve kan basıncında yükselmeye neden olabilir . Kurşun vücutta kullanılmayan insan için tehlikeli bir metaldir. Kurşun gerek doğal olarak gerekse endüstriyel atık olarak doğada sık rastlanan bir metaldir . İnsan bu tehlikeli metale sindirim yoluyla, solunum yoluyla veya deriyle maruz kalabilir. Bu metalin vücutta toksik miktarlara gelmesiyle başta beyin olmak üzere birçok organa zarar verebilmektedir. Çocuklarda daha belirgin olarak etkilerini göstermektedir. Kurşun zehirlenmesi öğrenme güçlüklerine ve davranışsal bozukluklara neden olmaktadır. Uzun süreli bu zehirlenme devam ederse sindirim sistemi bozukluklarına neden olabilir, boy kısalığı gelişebilir. Kansızlıkta sık görülen etkilerindendir. Ayrıca beyin ödemi, baş ağrısı, bulantı-kusma, bilinç kaybı ve kalp ritim bozukluklarına neden olabilmektedir . Kurşun günlük hayatımızda boyalarda, araba yakıtlarında, fabrika atıklarında, su borularında kullanılabilmektedir . Bu malzeme havada, yerde veya suda atık olarak birikmiş olabilmektedir. Küçük çocuklar keşfetme amacıyla her nesneyi ağızlarına götürmektedir. Buda kimyasal boyayla boyanmış bir zeminden kopan partikülleri veya bu boylarla boyanmış bir oyuncağı ağızlarına almasıyla kurşun vücuda girer . Ayrıca balıkçı oltaların da kullanılan kurşunlar suda kalmaktadır. Bu yolla da vücuda kurşun alınabilmektedir . Araçların yakıtlarında kullanılan yakıta araçlarda vuruntu yapmaması için kurşun katılmaktadır. Bu kurşun yakıt yandıktan sonra havada partiküller olarak kalmaktadır. İnsanlar havayı soluduklarında havada asılı kalan bu kurşun partiküllerine maruz kalmaktadırlar. Ayrıca endüstriyel maddeler olan pil, akü, lehim, kablo gibi maddelerde yüksek oranda kurşun içermektedir. Çocukların oynadığı oyun hamurlarında dahi kurşun tespit edilmiştir. Bu maddelere temasla da deri yoluyla kurşun vücuda geçmektedir. Kurşun insan vücuduna girdikten sonra yirmi yıl boyunca kalmaktadır. Buda azar azar aldığımız kurşunların birikerek zamanla tehlikeli boyutlara ulaşmasına neden olmaktadır. Kurşundan korunmanın en etkili yollu zorunlu olmadıkça kurşunun hiçbir şekilde kullanılmamasıdır. Kurşunlu malzemelerin denetimleri arttırılmalıdır. Kapı ve pencere pervazlarında kalan toz ve boyalar iyice temizlenmelidir. Kullanılan malzemelerin içeriğine kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu malzemeler özellikle çocuklardan uzak tutulmalıdır.