top of page

Asbest Nedir? Asbestten Korunma Yolları?

Asbest nedir? Asbest doğal olarak oluşan lifsi inorganik minerallere verilen genel bir addır.Yapısında Mg,Ca, Fe,Si,Al,Cr,Mn,Ni,Ti,O,H gibi elementler bulunabilir. Serpantin ve Amfibol olarak 2 grupa ayrılır. Serpantin grubunda Krizotil asbest , Amfibol grubunda Krokodolit , Amosit, Aktinolit, Antofilit ve Tremolit asbest bulunur. Yüksek sıcaklıklara dayanakılı , yalıtkan ve kimyasallara karşı dirençlidir. Bu özellikleri asbest, muhteşem mineral adını almasına sebep olurken , asbest liflerinin solunması kanser ve bazı solunum yolları hastalıklarına sebebiyet verir bu özelliği de asbestin yasaklanmasına ve katiltoz olarak adlandırılmasına sebebiyet vermiştir. Abestten korunmanın yolları -Asbestte maruz kalmamak en akılcı yaklaşımdır bu yüzden yıkım ,enkaz kaldırma , hafriyat ,araç trafiği gibi toz oluşturacak ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı.

-Tozlu ortamlarda kısa süreliğine bulunulduğunda mutlaka FFP3 maske kullanılmalı

-Tozlu ortamlarda uzun süreliğine bulunulduğunda mutlaka tek kullnımlık Kategori3 tip 5-6 tulum ,FFP3 maske, eldiven ve iş ayakkabıları kullanılmalı ve duş alınarak iş kıyafetleri eve götürülmemelidir.

-Tozlu ortamlarda asbest gibi tehlikeli tozların pantalon ve ayakkabılara daha çok bulaştığı unutulmamalıdır.Yaşam alanlarınıza ayakkabılarınızı sokmamaya özen gösteriniz .İmkan varsa ıslak medil , ıslak bez veya ayakkabılar yıkanarak asbest ve diğer tozlardan arındırılmalı. Pantalonlarınız ve elbiselerinizi mutlaka yaşam alanlarına girmeden ıslak ve nemli bezlerle silmelisiniz.

-Konut ve işyerlerinizin yakınında yıkım , enkaz kaldırma ve hafriyat çalışması gibi toz üretecek faaliyetler varsa mutlaka günlük ıslak veya nemli bezlerele eşyalarınızın ve ortamın tozunu alınız. Elektrik süpürgesi kullanmanız gerektiğinde mutlaka hepa filtreye sahip elektrik süpürgesi kullanınız aksi takdirde elektrik süpürgesi kullanmaktan kaçınınız. el süpürgesi fırça vb. ile temizlikten kaçınmalısınız.

-Konut ve işyerlerinizin yakınında yıkım , enkaz kaldırma ve hafriyat çalışması gibi toz üretecek faaliyetler varsa Kapalı ortamlarda hava sirkülasyonunu olabildiğince engellemelisiniz.Kapı pencereleri kapatınız toz giirişini minimuma indirgmek en doğru yaklaşım olacaktır. Kapı ve pencereleri rüzgarın en az olduğu zamanlarda açınız. Yağış ve nemli havalarda açmak ve havalandırma yapmak en doğru çözüm olacaktır. Mümkünse kapılardan değil pencerelerden havalandırmayı yapmanız daha doğru olacaktır. Çünkü tozlar havadan ağır oldukları için kapılardan daha fazka giriş yapabilirler.

-İmkan varsa klima ve vantilatör kullanmaktan olabildiğince kaçınılmalıdır. Varsa hava temizleyici cihazlar kullanılmalı ve eksoz çıkışları pencere ve kapılara doğru yerleştirilmelidir.

-Yıkım , enkaz kaldırma , yükleme , boşaltma gibi faaliyetleri izlemeyin mümkünse yakınından bile geçmeyiniz hem asbest ve tozlardan daha az etkilenmiş olursunuz hemde diğer tehlikeler ve kazalardan korunmuş olursunuz.Bu sahalarda çalışanların uyarılarını dikkate alınız.

-Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz materyaller asbest içerebilir bu maddeleri içeren enkaz ve mahallerden olabildiğince uzak durunuz yetkilileri bilgilendiriniz. Asbestli çimento çatı levhaları, boru izolasyonları , contalar ,pvc yer kaplama malzemeleri













İlgili Yazılar

Hepsini Gör

ISO 22262 SEM ve PLM Asbest Analizi

Sem edx ve Plm ile uluslararası standardı olan ISO 22262 metodu ile asbest analizi yapılır. Numunelerin içerisinde bulunan asbest lifleri görüntülenir morfolojisi incelenir. Liflerin elementel içerig

bottom of page