top of page

Binalarda Asbest Nerelerde Bulunur? Hangi binalrda asbest bulunabilir?

Asbest, tutuşmazlık, sıcaklığa ve pasa mukavemet, ısı izolasyonu, yüksek mekanik dayanıklılık, çimento ve diğer malzemeler ile yakınlık kurabilme vb. gibi özellikleri olması nedeniyle birçok alanda kullanılmaktadır. Bu kullanım alanlarından en öne çıkanı inşaat/yapı sektörü olmaktadır.

1) Tavanlar, duvarlar, kirişler ve kolonlar üzerine püskürtme asbest


2) Asbest Çimentolu Su Tankı


3) Gevşek Dolgu İzolasyon


4) Kazan ve Borularda Kaplama


5) Tavan Kaplaması


6) Klozet


7) Bölme Duvar


8) Yangın Kapısı


9) Asbestli Halatlar ve Contalar


10) Marleyler


11) Kazanın Etrafındaki Asbestli Paneller


12) Yangın Battaniyesi


13) Duvar ve Tavanlarda Dekorasyon Amaçlı Kaplamalar


14) Eternit


15) Asbestli Çimento Paneller


16) Asbest Çimento Olukları ve Boruları


17) Üst Eşik


18) Asbestli Çimento Bacası


19) Diğerleri: Sigorta kutusunda, Havalandırma Sisteminde


Ülkemizde inşaat/yapı sektöründe asbestin ne kadar kullanıldığına dair veriler oldukça sınırlı olmakla birlikte gerek bina gerekse endüstriyel birçok yapının üretim süreçlerinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle bu yapıların yıkımı ve tadilatı gündeme geldiğinde, faaliyete başlamadan önce asbestin bulunup bulunmadığına ilişkin gerekli analizlerin yapılması ve asbest maruziyetinin önlenmesi gerekmektedir. "Binaların yıkılması hakkında yönetmelik" e göre ykım ve tadilatı yapılacak binalarda asbest envanter raporu hazırlanması zorunludur. Tespit edilecek asbest "Asbestle çalışmalarda Sağlık Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik" hükümlerine ve “TS 13895 Asbest içeren malzemelerin sökümü ve asbest bertaraf yöntemleri kılavuzu“ na uygun yapılmak zorundadır.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

ISO 22262 SEM ve PLM Asbest Analizi

Sem edx ve Plm ile uluslararası standardı olan ISO 22262 metodu ile asbest analizi yapılır. Numunelerin içerisinde bulunan asbest lifleri görüntülenir morfolojisi incelenir. Liflerin elementel içerig

bottom of page