top of page

SC-530 asbest sertifikası

SC-530 ve SC-540 asbest sertifikası

Birçok firma şartnamessine SC-530 şartı ekliyor fakat bu belge ülkemizdeki asbest firmalarında yok maalesef.Ülkemişzdeki mevzuat gereği Asbest Söküm Uzmanı setrifikasyonuna sahip firmalar bu işi yapabilmektedir.

Asbest çok tehlikeli bir maddedir. Asbest, solunduktan sonra ciddi hastalıklara neden olabilecek liflerden oluşur. Bu hastalıkların örnekleri çeşitli kanserler ve asbesttir. Bu nedenle asbest özel durumlarda kaldırılmamalıdır. Bunun nedeni, liflerin bu işlem sırasında serbest bırakılabilmesidir. Bu nedenle asbest içeren malzemelerin çıkarılması genellikle sertifikalı bir şirket tarafından yapılmalıdır.

Mevcut asbestin giderilebilmesi için gereken sertifika SC-530 sertifikasıdır . SC-530, asbestin giderilmesi için dikkatli bir açıklama içerir . Bu durumda, işçilik ve asbestin çevresel olarak doğru şekilde uzaklaştırılması ile ilgilidir. Sertifikada ayrıca, bir olay sonucunda asbest salınması durumunda ne yapılacağı konusunda yönergeler de vardır. Asbest giderme şirketi, müşterinin gerekliliklerinin ve sertifikasyon şemasının farkında olmalıdır. Söz konusu şirket, bu hususların farkında olduğunu ve belgelendirme şemasına uyulduğunu yazılı olarak gösterebilmelidir.

SC-530 sertifikası, bir SC-530 kursunu takip ederek ve başarıyla tamamlayarak elde edilebilir. Bu durumda, insanlar bir DAV (Uzman Asbest Sökücü) olmak için eğitilirler. Asbest çıkarma işlemi yalnızca bir DAV tarafından gerçekleştirilebilir. DAV tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin bir DTA (Uzman Süpervizör Asbest) veya bir denetim kurumu tarafından kontrol edilmesi gerekecektir.

SC-540 Bina ve tesislerde envanter çalışması yapacak firmalar için gerekli sertifikasyondur.Ülkemiz mevzuatında envanter yapacak firma veya uzman için bir sertifikasyon olmadığı için Asbest Söküm Uzmanı nezaretinde envanter çalılmaları yapılmaktadır.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

ISO 22262 SEM ve PLM Asbest Analizi

Sem edx ve Plm ile uluslararası standardı olan ISO 22262 metodu ile asbest analizi yapılır. Numunelerin içerisinde bulunan asbest lifleri görüntülenir morfolojisi incelenir. Liflerin elementel içerig

Asbest Söküm ve Asbest Denetim (muayene,kontrol)

Asbest Neden Kontrol Edilmeli Asbest, birçok yapı malzemesinin çok yaygın bir bileşenidir. Ev sahipleri ve müteahhitlerin, asbest liflerini rahatsız edecek herhangi bir projeden önce bir asbest araştı

bottom of page